Coaching voor en door hondenGedragstherapie voor honden

Al ruim 15 jaar help ik eigenaren en hun hond om problemen in het gedrag te veranderen naar gewenst gedrag. Hierbij gaan we dieper in op de oorzaken van het ongewenste gedrag en de rol die een eigenaar hier in kan spelen. Het uitgangspunt tijdens deze sessies is altijd het natuurlijke gedrag van honden, gebaseerd op het instinct en sociale vaardigheden van honden. Waar bij veel trainingen geprobeerd wordt om de hond begrip te laten krijgen voor menselijk gedrag en de verwachtingen die eigenaren hebben van een hond, gaan we in de sessies die ik geef juist aan het werk om begrip voor het gedrag van de hond(en) te krijgen en onze invloed daarop duidelijk te maken. Hiermee kan het overgrote deel van ongewenste gedragingen van honden veranderd worden, zonder hiervoor ingewikkelde methodes te gebruiken. We werken dus aan het gedrag van de eigenaren en zien dan het gedrag van de honden als vanzelf ook veranderen.


Verstandhouding en relatie tussen hond en eigenaar

Het gedrag van honden wordt gevormd door de prikkels en signalen die een hond krijgt. De prikkels die een hond krijgt komen uit de omgeving waarin de hond zich bevindt en de signalen die de eigenaar hierin geeft zorgen voor het uiteindelijke gedrag van de hond. Als we ons bewust worden van de prikkels en signalen die het gedrag van de hond bepalen, dan kunnen we daar mee gaan werken en daarmee het gedrag van de hond gaan beïnvloeden zodat we een sturende rol krijgen in situaties waarbij dat van belang is. Tijdens wandelingen (uitlaten), maar ook in de dagelijkse omgang met hond(en) en het onderlinge gedrag van honden in dagelijkse situaties speelt het gedrag van de mens(en) een grote rol.


Hondengedrag versus menselijk gedrag

Er is veel bekend over het gedrag van honden, maar ook nog veel onduidelijk. Dit geldt eigenlijk ook voor het gedrag van mensen en dan blijkt ook dat de combinatie van beiden nog meer onduidelijkheden schept. Tijdens een sessie gaan we met beide gedragingen aan de slag en werken zo aan het uiteindelijke gedrag van zowel mens als hond. Hondenpsychologie en menselijke psychologie, sociologie bij honden en sociale aspecten in menselijk gedrag, maar ook psychopathologie komt aan de orde als hond of mens een beperking heeft. In andere werkzaamheden en opleiding, heb ik ervaring en kennis opgedaan in het werken met mensen met een psychische beperking en andere vormen van sociale interactie. We gaan dus aan het werk vanuit een grondige kennis over hondengedrag, maar ook het psychosociale menselijke aspect wordt meegenomen. Pedagogisch inzicht wordt toegepast zodat er praktische handvatten ontstaan waarmee je zelf verder kunt, zowel persoonlijk als in de omgang met de hond(en).


Wil je op een andere manier omgaan met je hond(en) en niet volgens de gangbare trainingsmethodes, waarbij beloning en correctie toegepast wordt? Wil je gedegen kennis opdoen over hondengedrag waarmee je probleemgedrag kunt aanpakken? Wil je werken aan persoonlijke ontwikkeling en dit samen met je hond(en) doen? Maak eens een afspraak en we gaan een sessie plannen waarin je begeleiding krijgt om je hond(en) te coachen en je hond(en), op hun beurt, jouw gaan coachen.


 


Hondengedragdeskundige Hondenfluisteraar Hondengedrag Probleemgedrag honden

Bart van de Kleut

Expert Hondengedrag Hondentraining

Agressie honden

Trekken aan de riem Heropvoeding hond

Copyright: Hondengedrag Deskundige Bart van de Kleut